به گزارش "ورزش ۲۴"، روز گذشته فدراسیون جهانی فوتبال رنکینگ برآمده از فیفادی ماه مارس را در وبسایت خود آپدیت کرد تا ایران بهعنوان دومین تیم برتر آسیا، جایگاه هجدهم دنیا را حفظ کند و پشت سر میزبانان جام جهانی، آمریکا و مکزیک، قرار بگیرد. این در حالی است که ایران با فاصله نزدیک نسبت به سه تعقیبکننده جدی، سنگال، سوییس و دانمارک، توانسته این جایگاه را حفظ کند.
رنکینگ فیفا که یک ردهبندی نمادین محسوب میشود، تنها در یک مقطع از درجه اهمیت بسیار بالا برخوردار است: قرعهکشی جام جهانی. فیفا هر ساله بر اساس این رنکینگ، سیدبندی خود را انجام میدهد و تیمها را در گویهای مختلف میگذارد تا به این ترتیب گروهبندی انجام شود. این بار هم چنین سازوکاری در دستور فیفا خواهد بود اما باتوجه به افزایش تعداد تیمها به ۴۸ و گروهها به ۱۲ تغییراتی در نوع سیدبندی انجام خواهد شد.
بر اساس اعلام فیفا، ۱۲ گروه چهار تیمی در جام جهانی وجود خواهد داشت. همچنین سه میزبان جام جهانی بیتوجه به رنکینگ خود در فیفا، وارد سید یک خواهند شد. بنابراین ۹ تیم برتر به آنها ملحق میشوند تا سید یک جام جهانی را به وجود بیاورند و در ادامه نیز ۳۶ تیم صعودکننده به ترتیب در سیدهای دیگر قرار میگیرند.
البته این بار یک تفاوت وجود خواهد داشت. باتوجه به اینکه تا پیش از دسامبر ۲۰۲۵ (زمان قرعهکشی) پلیآف کنفدراسیونی و همچنین اروپایی به پایان نخواهد رسید، فیفا تصمیم گرفته تا آنها را به سید چهارم انتقال دهد که این موضوع به خودی خود ممکن است سیدبندی را با یک تغییر بزرگ و البته جذاب مواجه سازد.
اما افزایش تعداد گروهها در جام جهانی یک نکته جالب هم داشته و آن هم بالا رفتن شانس حضور ایران در سید دوم است. ایران معمولا در سید سوم و پیش از تغییر سازوکار در سید چهارم قرار داشت. اما حالا با بهبود جایگاه خود در آستانه قرارگیری در سید دوم است و اگر اتفاق عجیب و غریبی در چند ماه آینده رخ ندهد، برای اولین بار در این جایگاه قرار خواهد داشت.
این بررسی یک مدل احتمالی از سیدبندی جام جهانی است که البته احتمال تغییر و تحول جدی در آن وجود خواهد داشت و این تنها یک مدل ابتدایی برای اطلاع از شرایط را به دست میدهد:
سید یک: کانادا، مکزیک، آمریکا، آرژانتین، اسپانیا، فرانسه، انگلیس، برزیل، هلند، پرتغال، بلژیک، آلمان
سید دو: آلمان، کرواسی، مراکش، اروگوئه، کلمبیا، ژاپن، ایران، سنگال، سوئیس، دانمارک، اتریش، کرهجنوبی
سید سه: اکوادور، استرالیا، مصر، پاناما، الجزایر، ساحل عاج، پرو، نیجریه، تونس، کامرون، مالی، قطر
سیدچهار: نامشخص (احتمال دارد تیم نیوزلند باشد)
* در این سیدبندی باتوجه به اینکه احتمال صعود همزمان فرانسه و اوکراین به صورت مستقیم وجود ندارد، بنابراین اوکراین به عنوان سهمیه پلی آف (سیدچهارم) فرض شده است. این مدلسازی در طول این سیدبندی لحاظ شده و به همین دلیل نام تیمهایی مانند سوئد، ولز، ترکیه و... مشاهده نمیشود.
* باتوجه به اینکه آمریکای جنوبی شش سهمیه مستقیم و یک سهمیه پلی آف دارد، بنابراین پرو، ونزوئلا و پاراگوئه نمیتوانند همزمان در این مدلسازی جزئی از سید یک تا سه باشند.
در صورتی که این مدل تحقق یابد، ایران موقعیتی خوب برای قرارگیری در گروه مطلوب با شانس صعود بالا را خواهد داشت. به عنوان مثال ممکن است ایران در گروه کانادا، اکوادور و نیوزلند قرار بگیرد یا اینکه اگر قرعهکشی، وجود یک تیم اروپایی را در گروه ایران ملزم کند، حضور تیم پیروز در پلی آف میتواند شرایط را تسهیل کند.
اما از طرف دیگر و در عین حال امکان دارد ایران در گروه دشوار هم قرار بگیرد. در این صورت به عنوان مثال آرژانتین به عنوان قهرمان جهان، مصر به عنوان یکی از بهترین تیمهای آفریقا و همچنین لهستان ممکن است گروه سختی را به وجود بیاورد که البته حتی این گروه نسبتا دشوار نیز با گروهبندی سالهای گذشته از نظر درجه سختی تفاوت نسبی دارد.
اما این مدل میتواند یک گروه مرگ بدون حضور ایران را به وجود بیاورد. تصور کنید تیم آرژانتین یا برزیل با آلمان، مصر و لهستان در یک گروه قرار بگیرند که در جام جهانی ۴۸ تیمی یک گروهبندی دشوار را میسازد.
به هر حال موضوع سیدبندی و قرعهکشی باعث شده تا ادامه رقابتهای مقدماتی جام جهانی هم برای ایران جذاب و پرهیجان دنبال شود، جایی که شاگردان قلعهنویی میتوانند با حفظ جایگاه خود برای اولین بار ایران را در سید دوم قرار بدهند.
نظر شما