سوپراستارهای سنگ‌نوردی

ورزش ایران می‌تواند برای نخستین بار حضور سنگنوردان خود در بازی‌های المپیک ٢٠٢٤ پاریس را تجربه کند، تجربه‌ای گرانبها حتی با طعم شیرین مدال.

به گزارش "ورزش 24"، ورزش ایران توسط فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی آن هم در رشته جذاب و دیدنی سنگنوردی، توانایی کسب سه سهمیه‌ی ارزشمند بازی‌های المپیک ٢٠٢٤ و راه یابی به بزرگترین جشنواره‌ی رشته‌های مختلف ورزشی را در پاریس، توسط دو ورزشکار زن و یک مرد عنوان دار و سنگنورد خود داراست.

رشته‌ی سنگنوردی برای اولین بار دوره‌ی گذشته المپیک وارد این بازی‌ها شد تا سنگنوردان زن و مرد جهان در ٢٠٢٠ توکیو در ماده کمباین در دو بخش لید (سر طناب) و بولدر (سنگ کوتاه) به رقابت بپردازند.
در حقیقت رشته سنگنوردی المپیک ٢٠٢٠ توکیو تنها در یک ماده برگزار می‌شد و هر کشوری تنها دو فرصت کسب مدال در بخش زنان و مردان را در اختیار داشت.

اما در المپیک ٢٠٢٤ پاریس شاهد حضور گسترده‌تر و توزیع مدال‌های بیشتری در رشته‌ی ورزشی سنگنوردی زنان و مردان خواهیم بود و شانس سنگنوردان کشورمان هم در کسب سهمیه و حتی کسب مدال ارزشمندترین بازی‌های ورزشی کم نخواهد بود و دور از ذهن نیز نیست.

رشته‌ی سنگنوردی در المپیک پیش روی پاریس بر عکس ٢٠٢٠ توکیو، در دو بخش سرعت و کمباین زنان و مردان برگزار می‌شود، یعنی چهار فرصت کسب مدال برای هر کشور.

مدال ماده کمباین که بیشتر مهارتی و تجربی به حساب می‌آید در مجموع عملکرد و امتیازات هر ورزشکار، در دو رقابت لید و بولدر اهدا می‌شود.
در بخش سرعت هم که برای نخستین بار در المپیک برگزار خواهد شد هر ورزشکار باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن که تنها بین پنج یا زیر پنج ثانیه است سطح عمودی تخته‌ی سنگنوردی با موانع را پشت سر بگذارد.

•به این سه نام پر مدال و افتخار توجه کنید:
الناز رکابی، رضا علیپور و محیا دارابیان.
سه سنگنوردی که در دو ماده‌ی سرعت و کمباین شانس کسب سهمیه بازی‌های المپیک ٢٠٢٤ پاریس را داشته و حتی می‌توان با آماده سازی مطلوب، اردوهای بین المللی و حضور در تورنمنت‌های معتبر خارج از کشور، شرایط و شانس مدال آوری در المپیک را هم برای آنها بالا برد.

ورزش ایران در تمام ادوار مختلف بازی‌های المپیک توانسته در رشته‌های ورزشی کشتی آزاد، فرنگی، تکواندو، وزنه برداری، پرتاب دیسک در دو و میدانی، کاراته و تیراندازی مدال‌های طلا، نقره و برنز را کسب کند.
اما شاید بتوان سنگنوردی را به ویژه با رضا علیپور و الناز رکابی رشته‌ی تازه واردی به المپیک معرفی کرد که می‌شود روی کسب سهمیه و افتخارآفرینی ورزشکارانش حساب ویژه باز کرد.

هر سه ورزشکار عنوان دار سنگنورد کشورمان برای رسیدن به پاریس دو رقابت و فرصت پیش روی کسب سهمیه در اردیبهشت و خرداد ١٤٠٣ دارند که باید عملکرد و امتیاز مجموع در شانگهای چین و بوداپست مجارستان، منجر به کسب مجوز ورود به المپیک ٢٠٢٤ برای هر کدام شود.

رقابت‌های سنگنوردی انتخابی و کسب سهمیه‌ی المپیک پاریس در دو مرحله برگزار می‌شود.
مرحله اول ۲۷ تا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در شانگهای بندر بزرگ کشور چین و مرحله دوم ۳۱ خرداد تا سوم تیر به میزبانی بوداپست در مجارستان.

رضا علیپور و محیا دارابیان در ماده سرعت و الناز رکابی در ماده کمباین یا همان ترکیبی در دو بخش لید و بولدر برای کسب سهمیه‌ی المپیک ٢٠٢٤ با رقیبان به رقابت خواهند پرداخت.

•محیا دارابیان و فرصت کسب یکی از پنج سهمیه

دختر ٢١ ساله زنجانی سنگنورد بخش سرعت کشورمان که هنوز در سطح بزرگسالان جهان و آسیا مدالی کسب نکرده اما افتخارات مهم بیشماری در رده سنی نوجوانان و جوانان قاره کهن به خود اختصاص داده، می‌تواند یکی از پنج سهمیه باقی مانده المپیک را در مجموع رقابت‌های شانگهای و بوداپست به خود اختصاص دهد. در این بخش تاکنون ٩ سهمیه توزیع شده است.

1970226

-افتخارات مهم محیا دارابیان در سنگنوردی:

🥉جوانان ٢٠٢١ جهان
🥇جوانان ٢٠١٩ سرعت آسیا
🥇جوانان ٢٠١٩ بلدر آسیا
🥈جوانان ٢٠١٩ لید آسیا
🥉جوانان سال‌های ٢٠١٩ و ٢٠٢١ آسیا
🥇نوجوانان ٢٠١٦ سرعت آسیا
🥈نوجوانان ٢٠١٦ بلدر آسیا
🥇نوجوانان ٢٠١٧ سرعت آسیا
🥇نوجوانان ٢٠١٨ سرعت آسیا

•رضا علیپور و فرصت کسب یکی از شش سهمیه

پسر قزوینی و طلایی سنگنوردی ایران از اینکه او را یوسین بولت عمود پرواز ورزش جهان بشناسند یا با هر قهرمان سرشناس دیگری در دنیا مقایسه کنند، متنفر است و بصورت اختصاصی به ورزش سه تأکید می‌کند؛ من فقط رضا علیپور هستم، فرزند کوچک ورزش و سنگنورد ایران از شنازند استان قزوین.

در بین سنگنوردان سرعت مرد جهان، شش سهمیه دیگر برای حضور در المپیک خالی مانده که یکی از آنها می‌تواند از آن رضا علیپوری شود که چهار سال تمام، رکورد جهان را در اختیار داشت.

رکورد رضا در جهان پنج ثانیه و ١٦ صدم ثبت شده و رکورد جهان چهار ثانیه و ٩٠ صدم است.
هر چند رضا علیپور در تمرینات درون اردویی رکورد رویایی چهار ثانیه و ٥٨ را هم زده که برای ثبت نیاز به تکرار در رقابت‌های رسمی دارد.

او با کسب ٢١ مدال جهانی و بین المللی جزو چهار سنگنورد برتر جهان از منظر افتخارات و عناوین به شمار می‌رود.

1970225

-افتخارات مهم رضا علیپور در سنگنوردی سرعت:

🥇بازی‌های جهانی سنگنوردی ٢٠١٧
🥉قهرمانی ٢٠١٤ جهان
🥈قهرمانی ٢٠١٦ جهان
🥇قهرمانی ٢٠١٨ جهان
🥇بازی‌های آسیایی ٢٠١٨ جاکارتا
🥇بازی‌های آسیایی ٢٠٢٢ هانگژو
🥈قهرمانی سال‌های ٢٠١٢، ٢٠١٣ و ٢٠١٥ آسیا
🥇قهرمانی ٢٠١٧ آسیا

•الناز رکابی و توانایی مطلوب برای یکی از ١١ سهمیه

الناز رکابی اولین و آخرین سنگنورد زنان و مردان کشورمان محسوب می‌شود که در ماده کمباین با مهارت، تجربه و توانایی منحصر به فرد در دو بخش لید و بولدرینگ توانسته مدالی از رقابت‌های قهرمانی جهان به گردن بیاویزد.

رکابی با تنها دو رقابت بین المللی در سال جاری رنکینگ ٤٧ جهان را به خود اختصاص داده در حالیکه رقیبانش در شش مسابقه‌ی بزرگ سال حضور پیدا کرده‌اند تا در رده بندی جهانی از او پیشی بگیرند.

دختر پرافتخار سنگنوردی ترکیبی یا همان کمباین ایران برای رسیدن به المپیک ٢٠٢٤ پاریس باید در مجموع رقابت‌های شانگهای و بوداپست یکی از ١١ سهمیه باقی مانده را به خود اختصاص دهد که در صورت حمایت لازم از سوی فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی شدنی است.
در این ماده‌ی سنگنوردی تاکنون ٩ سهمیه توزیع شده است.

1970224

-افتخارات مهم الناز رکابی در سنگنوردی کمباین:

🥉قهرمانی ٢٠٢١ بزرگسالان جهان
🥈قهرمانی ٢٠١٣ بزرگسالان آسیا
🥉قهرمانی ٢٠١٤ بزرگسالان آسیا
🥈قهرمانی ٢٠١٦ بزرگسالان آسیا

با توجه به اینکه رضا زارعی رئیس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی اعلام کرده قید حضور در رقابت‌های جام جهانی ٢٠٢٤ آمریکا را به دلیل ویزا ندادن این کشور در دو مقطع گذشته زده و اقدامی برای دریافت مجوز حضور ورزشکاران ایرانی در این رقابت‌های مهم نمی‌کند اما شاید باید گفت این تحریم چندان نمی‌تواند عملکرد مدیریتی مطلوبی به ویژه در دیپلماسی ورزشی به حساب آید.

سنگنوردان زن و مرد کشورمان بیش از هر چیز برای رقابت بهتر در پیکارهای کسب سهمیه‌ی ورود به المپیک و درخشش یا کسب مدال در ٢٠٢٤ پاریس نیازمند اردوهای برون مرزی، حضور در مسابقه‌های بین المللی، تجهیز ابزار روز دنیا در این رشته و حمایت ویژه‌تری هستند.

امروز می توان با سرمایه گذاری چند برابر به درخشش سنگنوردی به عنوان رشته‌ای جذاب و پرهیجان و حتی جدید از کشورمان در المپیک پیش رو امیدوار بود اما بی شک حسرت خوردن در فردای رقابت‌های کسب سهمیه یا المپیک دردی را دوا نخواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha